Interieur Inspiraties

Welke verschillende spiegels bestaan er allemaal?

Er zijn zo van die zaken die je eigenlijk altijd moet aanschaffen wanneer je bezig bent met het inrichten van je woning. Eén van deze zaken is natuurlijk een spiegel. Sterker nog, in het merendeel van de woningen is het zo dat we niet één, maar wel verschillende soorten spiegels terug kunnen vinden. De kans is namelijk bijzonder groot dat je over een spiegel beschikt in de badkamer. Mogelijks zorgt deze spiegel ook voor een bepaalde vergroting zodat je, je bijvoorbeeld perfect grondig kan scheren. Anderzijds is de kans ook ongelofelijk groot dat je over een stevig uit de kluiten gewassen spiegel in de hal of in bijvoorbeeld de slaapkamer beschikt. Hoe dan ook, wil jij graag één of wellicht zelfs meerdere spiegels kopen voor in je huis? Dan moet je zeker en vast even snel verder lezen!

Onderscheid tussen verschillende soorten spiegels

Voordat je een bepaalde spiegel in huis gaat halen moet je, je natuurlijk bewust zijn van de verschillende mogelijkheden die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. We begrijpen dat een spiegel er in eerste instantie eigenlijk altijd hetzelfde uitziet, maar toch zijn er wel degelijk onderlinge verschillen merkbaar tussen de diverse exemplaren. Hoe dan ook maken we in de praktijk altijd een onderscheid tussen verschillende soorten spiegels. Het gaat daarbij dan concreet om de volgende:

  1. Een standaard, vlakke spiegel;
  2. Een speciale veiligheidsspiegel;
  3. Een confrontatiespiegel;

De kans is ongelofelijk groot dat je standaard niet meteen weet wat de verschillen tussen deze diverse spiegels nu precies zijn. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat mensen kiezen voor het kopen van een standaard, vlakke spiegel. Bij een dergelijke spiegel kan er worden vastgesteld dat het beeld even groot is als het origineel. Dit zorgt ervoor dat je een dergelijke spiegel bijvoorbeeld vaak aantreft in de inkomsthal van een woning.

Wat is een veiligheidsspiegel?

Voor een veiligheidsspiegel geldt dat ze eigenlijk in de basis gewoon een vlakke spiegel is. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van een speciale folie aan de achterkant. Deze folie zorgt ervoor dat er bij een mogelijke breuk van de spiegel geen glasscherven in het rond zullen vliegen. De aanwezige folie zorgt ervoor dat de verschillende stukken glas ook bij een breuk gewoon netjes samen worden gehouden. Het spreekt voor zich dat de breuklijn in dit geval wel zichtbaar zal zijn.

Wanneer is een confrontatiespiegel interessant?

Een andere naam voor een confrontatiespiegel is een zogenaamde halfdoorlatende- of eenrichtingsspiegel. Dergelijke spiegels vinden we bijzonder vaak terug in bijvoorbeeld de verhoorkamer van een politiebureau. De verdachte die wordt verhoord zal tijdens het verhoor continue zichzelf zien in de spiegel. Het effect waar dit type van spiegels over beschikken zorgt ervoor dat mensen aan de andere kant van de ruimte niet hun eigen spiegelbeeld zien, maar wel de verdachte in de verhoorkamer. In principe is het zo dat je dergelijke spiegels niet snel terug zal vinden in een gewone woning. Dit gezegd hebbende bestaan er uiteraard altijd uitzonderingen.

Categorieën