Interieur Inspiraties

Wat een stamboom zo leuk en interessant maakt

We kennen natuurlijk allemaal wel kleine delen van onze familie, maar heb je ooit geprobeerd om jouw hele stamboom uit te tekenen? Natuurlijk kun je niet eeuwig terug de tijd in en moet jouw stamboom een keer ophouden, maar je zal verbaasd zijn over hoe ver je kan komen.

Wat is een stamboom

Een stamboom is een tabel of tekening waarop je duidelijk kunt zien wat de familierelaties van verschillende generaties zijn. Op een stamboom kun je dus precies zien aan wie je allemaal gerelateerd bent. Ook kun je verder het verleden in duiken door uit te zoeken wie de ouders zijn van jouw opa en oma en wie hun ouders weer zijn.

Soorten stambomen

Er zijn verschillende soorten stambomen. Je kunt al jouw voorouders in een tabel neerzetten. Ook kun je gebruik maken van een schema. Er zijn duizenden manieren waarop jij jouw stamboom kan vormgeven. Je kunt heel creatief een echte boom schilderen en daar al jouw familieleden in stoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om het achterin jouw fotoboek te plakken.

Onderzoek

De kans dat je jouw stamboom zo uit losse pols kan schrijven is klein. Je moet eerst onderzoek doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere apps en websites waarop jij heel erg makkelijk jouw stamboom kunt vinden. Je kunt ook aan je ouders en familieleden vragen of zij nog archieven hebben liggen over hun voorouders.

Vormgeving

Eigenlijk kun jij jouw stamboom vormgeven zoals jij zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om foto’s van je voorouders erbij te zetten. Let er dan wel op dat je jouw stamboom niet groter maakt dan waar je foto’s van hebt. Je kunt zelf de grootte van jouw stamboom kiezen en hoe ver je teruggaat in de tijd. Ook kun je kiezen of je gebruik maakt van een simpel lijntjes schema, of juist een echte geschilderde boom. Let wel op dat je alles op chronologische volgorde zet.

Eindresultaat

Je kunt ervoor kiezen om je stamboom groot op de muur te schilderen. Zo heb je je hele familiegeschiedenis zo in de woonkamer. Dat is ook leuk voor familie die langs komt. Dan kunnen ze zichzelf op jouw muur zien staan. Ook kun je ervoor kiezen om het subtiel in een fotolijstje te zetten. Er zijn natuurlijk honderden plekken waar jij jouw stamboom neer kan zetten, zoals online op een blog, in een oud plakboek enzovoorts. Als je er maar voor zorgt dat jij er altijd bij kan.

Categorieën