Interieur Inspiraties

Vloerverwarming aanleggen; wat is er mogelijk? Tips!

Vloerverwarming aanleggen is niet geheel eenvoudig. Als je echt handig bent kun je dit zeker doen, weet je van jezelf dat je dat niet bent, waag je er dan ook niet aan. Een warme woning hebben tijdens de koude wintermaanden willen we natuurlijk allemaal. Vloerverwarming aanleggen is daar dus de meest gekozen methode voor. Zowel geschikt voor een bestaande woning als een nieuwe woning.

Meer informatie lezen over het aanleggen van vloerverwarming? Lees dan hieronder verder.

Verschillende soorten vloerverwarming

De plaatsing van vloerverwarming kunnen we in 4 verschillende soorten onderscheiden. Zo is er elektrische vloerverwarming plaatsen, draadmatten, noppenplaten en infrezen. Wanneer je keus is gevallen op elektrische vloerverwarming, dan wordt dit vaak toegepast als bijverwarming in de badkamer. Daarin is dan ook weer de keus uit verschillende typen.

Zo is er het type 220V is geschikt als bijverwarming en als hoofdverwarming. Hiermee kun je de temperatuur zelf regelen met een aparte thermostaat. Daarnaast is er ook nog een ander type, namelijk 28V, dit is bedoeld als bijverwarming en deze bestaat uit dunne folie. Je hebt dan wel een transformator nodig. Wil je zelf elektrische vloerverwarming gaan aanleggen? Dan is het wel aan te raden een stappenplan te hebben, voordat je ontwikkeld wat je kunt gebruiken.

Vloerverwarming frezen

Vloerverwarming frezen is voor de meeste mensen de enige mogelijkheid om van deze manier van verwarmen gebruik te maken. Met vloerverwarming frezen wordt het aanbrengen van sleuven in een dekvloer door middel van een freesmachine bedoeld, waarbij de sleuven later voorzien worden van vloerverwarmingsbuis. Dit is dus ook de meest voorkomende werkwijze, aangezien die ook toegepast kan worden bij bestaande bouw. Door de hoge ligging van de buizen, kan een sneller reagerend systeem dan de aanleg op krimpnetten, tackerplaten of noppenplaten.

Vloerverwarming op draadmatten

Het draadmat systeem heeft de laagste opbouwhoogte en is erg geschikt voor verbouwingen en nieuwbouwprojecten. De matten zijn gemakkelijk te leggen en zijn geschikt voor grotere oppervlakken. Ook kan de mat gemakkelijk op maat worden geknipt, zodat die in elke situatie toegepast kan worden. Met behulp van tie-raps of mattenverbinders kan de vloerverwarmingsbuis eenvoudig bevestigd worden aan de draadmat.

Noppenplaat vloerverwarming

Bij noppenplaat vloerverwarming wordt de buis vastgeklemd in een kunststof plaat met openstaande noppen. De noppen geven de mogelijkheid om de buis op 100/150mm of een veelvoud hiervan te plaatsen in vastgesteld patroon. Om werking in de vloer op te vangen, wordt er langs de randen isolatie geplaatst. Deze dient als buffer bij het uitzetten van de vloer waardoor er geen scheurvorming optreed. De leidingen kunnen eenvoudig met de voet of hand tussen de noppen geduwd worden zonder dat hier extra bevestigingsmaterialen voor nodig zijn.

Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke van de mogelijkheden mogelijk is bij jouw woning. Heb je hier zelf kennis over dan kun je kijken of het ook mogelijk is om zelf vloerverwarming te leggen. Heb je dit minder? Dan is het aan te raden om een gespecialiseerd vloerverwarming bedrijf in te schakelen. Dit om uiteindelijk ook extra kosten en natuurlijk tijd te besparen.

Categorieën