Interieur Inspiraties
Kleur in je interieur

Kleur in je interieur

Kleuren maken je huis sfeervol en zorgen voor dat ‘thuisgevoel’. De één houdt van veel kleur en combinaties terwijl een ander juist van rust en lichte tinten houdt. Je kunt er lang of kort over discussiëren, maar kleuren blijven een kwestie van smaak en wekken bij iedereen andere associaties op.

Bij elke huisstijl passen andere tinten. Bij een modern en minimalistisch interieur zien we veel zwart, wit en grijs tinten met een lichte accentkleur. En bij de romantische een retro stijl zien we juist veel (felle) kleuren.

Maar het feit is dat iedereen er mee te maken krijgt, kleuren kiezen en bepaalde tinten juist vermijden. Wij geven je graag tips en inspiratie over welke kleuren goed bij elkaar passen en welke combinaties je beter niet kunt maken.

Pastel

Een pastelkleur is een zuivere kleur die wordt gemengd met een lichte kleur, vaak wit of lichtgeel waardoor ze zo’n zachte uitstraling krijgen. Pastel tinten geven mij altijd een vrolijk zomergevoel, maar ze kunnen altijd en overal. Ze zijn rustig en makkelijk met elkaar te combineren.

Mintgroen, lichtroze, babyblauw, lichtgeel en lila zijn de meest bekende. Deze kleuren staan erg goed bij elkaar, maar zijn lastig te combineren met felle kleuren.

Je kunt de kleuren verwerken in kussens, kleden, vaasjes en als je wat meer lef hebt, ga dan voor een gave fauteuil of een bankstel.

Fel

Neon is wel de meest gewaagde van allemaal en valt daardoor ook niet bij iedereen in de smaak. In een kinderkamer kun je het goed gebruiken. De felle kleuren zorgen voor een vrolijke aanblik. Je kunt kiezen voor een knalroze bed met een bijpassend dekbed. Of een felgele stoel bij het witte bureautje.

De felle kleuren komen het beste tot zijn recht in combinatie met neutrale kleuren, bij voorkeur wit.

Warm

Wijnrood, kastanjebruin, olijfgroen de perfecte kleuren voor de klassieke inrichting.

In tegenstelling tot de felle en retro zien we deze kleuren vaak niet alleen in de accessoires terug maar worden ze juist gebruikt voor de grotere aspecten in je inrichting. Denk aan stoelen, de muren of een donker vloerkleed.

Neutraal

Neutrale tinten worden vaak gebruikt als de basis voor op de vloer en de muren. Er bestaat een regel dat 60% van je interieur moet bestaan uit neutrale tinten als wit en grijs. 30% moet een kleur zijn die wat meer overheerst, bijvoorbeeld blauw. De overige 10% gebruik je voor de accentkleur, vaak een felle kleur die je in de accessoires laat terugkomen. 

Maar bij het moderne en minimalistische interieur wordt die laatste factor vaak overgeslagen. De basiskleuren vormen hier juist een eenheid.

Retro

Een jeansblauwe muur met een okergele bank er tegenaan; durf jij het aan? Deze kleuren staan fantastisch bij elkaar en passen perfect in een industrieel of retro interieur.

Omdat het erg opvallende kleuren zijn kun je ze het beste combineren met lichte tinten als wit, beige en cognac.

Categorieën