Interieur Inspiraties
Waarom goede rook- en gasmelders in huis zo belangrijk zijn

Waarom goede rook- en gasmelders in huis zo belangrijk zijn

Elke dag ontstaan er in Nederland ongeveer 13 woningbranden. Een brand in je woning kan grote gevolgen hebben. Jij of je huisgenoten kunnen gewond raken of erger. Bij een woningbrand verlies je dierbare spullen die onvervangbaar zijn. Het kost veel geld om de items die je wel kunt vervangen opnieuw aan te schaffen. Soms is je woning zelfs onbewoonbaar geworden. Er zijn veel verschillende oorzaken van woningbrand. Van kaarsen die te dicht bij een gordijn staan, tot een vlam in de pan of kortsluiting. Brandpreventie is dan ook heel belangrijk. Het aanschaffen van goede rookmelders en gasmelders in huis is een belangrijke eerste stap.

Een rookmelder voorkomt veel ellende


Ontstaat er brand in je woning, dan is het belangrijk om er snel bij te zijn. Zo voorkom je veel schade. Een rookmelder waarschuwt je zodra er rook ontstaat. Deze melders waarschuwen bij het ontstaan van rook en geven je de kans om op tijd weg te komen. Op elke verdieping plaats je minimaal één rookmelder. Er zijn verschillende soorten melders die op batterijen werken of op netspanning.

Opsporen van gas


Bij brandpreventie is een gasmelder ook van levensbelang. Gassen zijn heel explosief en het grote nadeel is dat je ze nauwelijks ruikt. Vaak ben je dan al te laat. Een melder voor aardgas is de meest gebruikte gasmelder in huis. Op je boot of in de caravan gebruik je meestal butagas of propaangas. Voor deze gassen heb je een andere gasmelder nodig.

Melding bij hitte


Naast rook- en gasmelders zijn er ook hittemelders. Rookmelders zijn niet geschikt voor de keuken, omdat ze ook alarm slaan bij waterdampen. Een hittemelder kan wel in de keuken hangen. Ook op plekken waar veel stof rondwaart, zoals een garage, zijn hittemelders wel geschikt en rookmelders niet. Als een bepaalde temperatuur in een ruimte wordt overschreden zal de hittemelder alarm slaan. Sommige hittemelders slaan ook alarm als de temperatuur in de ruimte plotseling enorm stijgt.

Zelf een brandje blussen


Als je er op tijd bij bent, is het mogelijk om zelf een brandje te blussen. Er zijn verschillende soorten brandblussers die je kan aanschaffen voor thuis. Veel brandjes ontstaan in de keuken, hang dan ook daar een brandblusser op. De meest gebruikte brandblussers in huis zijn schuimbrandblussers. Na het blussen is het schuim makkelijk te verwijderen. Daarom veroorzaakt het weinig schade aan je spullen. Laat na gebruik van je brandblusser controleren of er nog voldoende inhoud over is voor een eventuele volgende brand.

Categorieën