Interieur Inspiraties
Horizontale jaloezieën monteren

Uw horizontale jaloezieën monteren? Dat kunt u zelf!

Eén van de voordelen waar u op kunt rekenen bij het kopen van horizontale jaloezieën is dat u ze in principe gewoon zelf kunt plaatsen. Uiteraard zult u hiervoor wel de nodige tijd moeten voorzien. Voordeel van zelf uw jaloezieën kunnen plaatsen is dat er uiteraard minder kosten moeten worden gemaakt. Heeft u er ook voor gekozen om horizontale jaloezieën te kopen en wilt u deze graag zelf in uw woning integreren? In dat geval is het zeker de moeite waard om even de informatie uit dit artikel te raadplegen.

Stap 1: Het opmeten van de jaloezieën

De eerste stap welke u moet ondernemen voor het plaatsen van uw horizontale jaloezieën heeft betrekking tot het zogenaamde inmeten. Hierbij is het van belang dat de breedte wordt gemeten tussen het raamkozijn enerzijds en de muren anderzijds. Daarna zult u ook de hoogte willen meten vanaf het raamkozijn tot aan de vensterbank. Het wordt aangeraden om rekening te houden met de nodige speling. In principe is een halve centimeter op dit vlak reeds voldoende. Deze speling moet niet alleen worden voorzien in de hoogte, maar ook in de breedte. Let op, dienen de jaloezieën te worden gemonteerd boven de raamkozijnen? In dat geval moet u tijdens het meten de breedte noteren inclusief de vereiste overlapping.

Horizontale jaloezieën monteren
Horizontale jaloezieën monteren

Stap 2: Het indien vereist aanpassen van de jaloezieën

Is het inmeten achter de rug en heeft u de vereiste jaloezieën aangekocht? In dat geval kan er verder worden gegaan met de plaatsing. Nu is het van belang om te kijken of u er voor heeft gekozen om maatwerk jaloezieën te kopen of u heeft gekozen voor standaard exemplaren. In het laatste geval spreekt het voor zich dat u nog een stukje van de jaloezie zult moeten inkorten. Verwijder de dopjes en maak voor het inkorten van de jaloezieën gebruik van een speciale ijzerzaag. Let op, het spreekt voor zich dat de jaloezieën aan beide zijden (dus zowel links als rechts) gelijkmatig moeten worden ingekort. De zijdoppen kunnen er dan vervolgens terug op worden geplaatst waarna finaal ook de lamellen dienen te worden ingekort. Er zijn op de markt speciale lamellen scharen terug te vinden welke u hierbij kunnen helpen. In principe heeft ook dit maar weinig voeten in de aarde.

Stap 3: De jaloezieën plaatsen

De derde en laatste stap heeft betrekking tot het daadwerkelijk plaatsen van de jaloezieën. Ook dit is eigenlijk erg eenvoudig. Het eerste wat u op dit vlak moet doen is het bevestigingsmateriaal op het kozijn schroeven. Vervolgens kunt u de jaloezie meteen op de juiste plaats hangen. Blijkt dat de jaloezie toch te groot is? In dat geval is het mogelijk om de onderbalk weg te nemen. Dit geldt ook voor de overtollige lamellen waarvan mogelijks sprake is. De onderbalk kunt u dan uiteindelijk in de touwladdertjes terugplaatsen. Dit gebeurt uiteraard steeds onder de laatst resterende lamel. Gaat u bij het plaatsen van uw lamellen rekening houden met de inhoud van dit artikel? Dan zult u kunnen vaststellen dat u daarvoor eigenlijk geen beroep hoeft te doen op een echte vakman. In de praktijk kan dit u uiteraard een extra mooi bedrag besparen.

Categorieën